Mitä ergonomia on?
Ergonomialla tarkoitetaan työympäristön tarkastamista ja kehittämistä niin, että työntekijät voivat suoriutua työstä ilman tapaturman vaaraa. Puutteellisesta ergonomiasta johtuvia yleisimpiä vaivoja ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet kuten selkävaivat, niska-hartiaseutu -vaivat, olkapäähän kohdistuvat vaivat sekä polvivaivat.
Ergonomia on tieteenala, jonka päämääränä on lisätä ymmärrystä ihmisen ja ympäristön eri elementtien välisestä vuorovaikutuksesta, ja ammatti, joka soveltaa teorioita, tietoja ja menetelmiä ihmisen hyvinvoinnin ja hänen toimintojensa optimoimiseksi sekä suunnittelussa että työympäristöjen rakentamisessa ja korjaamisessa. Sillä on fysiologinen, psykologinen, psykofysiologinen ja sosiaalinen, sekä teknologinen ulottuvuus
Ergonomia esimiehen vastuulla
Työnantajan vastuulla on huolehtia työvälineiden ja työympäristön ergonomiasta. Täytyy valita oikeanlaiset työvälineet, asentaa ne oikein ja opastaa henkilökuntaa käyttämään niitä oikein. Riittävät apuvälineet ovat tärkeitä erityisesti siirto- ja nostotehtävissä sekä näyttöpäätetyössä.
Työnantajan on lisäksi huomioitava erilaiset käyttäjäryhmät kuten ikääntyvät, joille työskentely voi olla eri tavalla kuluttavaa kuin nuoremmille. Esteettömyydestä huolehtiminen kuuluu myös ergonomiaan ja esimiehen vastuulle. Sitä voi ottaa huomioon tekniikan, tilojen ja toiminnan suunnittelussa.
Jos ongelmia ilmenee, niihin on tartuttava välittömästi. Ergonomiaa ja sen puutteellisuutta voi parantaa mm. kuuntelemalla työntekijöitä ja palkkaamalla ammattiapua. Tilojen ja työtoimintojen suunnittelussa voi hyvin käyttää ammattikonsultointia, mutta myös työntekijöitä on kuunneltava, koska he tekevät työt ja todennäköisesti tietävät mitä työpaikalla on parannettavaa. Työntekijöiden joukosta voi valita ergonomiavastaavan lisäämään vuorovaikutusta työntekijöiden ja esimiehen välille.
Esimies pystyy parantamaan yrityksen kannattavuutta hyvinkin paljon huolehtimalla ergonomiasta, koska siitä johtuvat haitat ovat suuria taloudellisia tekijöitä. Esimerkiksi Kuopiossa työntekijöiden poissaolot aiheuttavat kuluja 3000-7500 euroa vuodessa henkilöä kohden. Kuopion kaupungilla on 6000 ihmistä töistä, joten kulut nousevat 20-50 miljoonaan euroon vuodessa. Suomessa työvoimaa on n. 2,4 miljoonaa henkilöä, joten päädytään 7-17 miljardiin euron vuotuiseen laskennalliseen tappioon. Iso osa työpoissaoloista johtuu ergonomian puutteellisuudesta. Ergonomia aiheuttaa usein pitkittynyttä kipua ja siten heikentää työn tuloksellisuutta pitkällä tähtäyksellä.Työpaikan ergonomian parantamisen aiheuttamat kulut ovat lähes mitättömiä niiden taloudellisiin menetyksiin verrattuna, joita työpoissaoloista aiheutuu.
Lainsäädäntö
Työturvallisuuslain 24 §:ssa (Työpisteen ergonomia, työasennot ja työliikkeet) sanotaan:
Työpisteen
rakenteet ja käytettävät työvälineet on valittava, mitoitettava ja sijoitettava
työn luonne ja työntekijän edellytykset huomioon ottaen ergonomisesti
asianmukaisella tavalla. Niiden tulee mahdollisuuksien mukaan olla siten
säädettävissä ja järjestettävissä sekä käyttöominaisuuksiltaan sellaisia, että
työ voidaan tehdä aiheuttamatta työntekijän terveydelle haitallista tai
vaarallista kuormitusta. Lisäksi on otettava huomioon, että:
1)
työntekijällä on riittävästi tilaa työn tekemiseen ja mahdollisuus vaihdella
työasentoa;
2) työtä
kevennetään tarvittaessa apuvälinein;
3)
terveydelle haitalliset käsin tehtävät nostot ja siirrot tehdään mahdollisimman
turvallisiksi, milloin niitä ei voida välttää tai keventää apuvälinein; ja
4)
toistorasituksen työntekijälle aiheuttama haitta vältetään tai, jollei se ole
mahdollista, se on mahdollisimman vähäinen.
Valtioneuvoston
asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä työpaikan työolosuhteiden,
työssä käytettävien koneiden, muiden työvälineiden, apuvälineiden ja muiden
laitteiden turvallisuusvaatimuksista sekä käsin tehtävien nostojen
turvallisesta suorittamisesta.
Lähteet
Ergonomiaa alkolaisittain. Alko. 2012. http://www.alko.fi/alko-palvelee/tule-alkoon-toihin/ergonomiaa-alkolaisittain/
Ergonomia. 2014. Työsuojelu. http://www.tyosuojelu.fi/fi/ergonomia
Hänninen, Osmo. 2005. Ergomia terveydenhuollossa. Klaukkala: Recallmed.
Mitä ergonomia on?. 2013.Työterveyslaitos.
http://www.ttl.fi/fi/ergonomia/mita_ergonomia_on/sivut/default.aspx
Työturvallisuuslaki. 2002. Finlex. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020738#L5P24
Työturvallisuuslaki. 2002. Finlex. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020738#L5P24
Kiitos tästä kirjoituksesta työergonomiaan liittyen. Tämä kirjoitus kuitenkin sopii alaan kuin alaan. Esimiehen vastuulla on siis mahdollistaa riittävän hyvä ergonomia jotta työntekijän on turvallista tehdä työnsä. Onko työturvallisuuskorttikoulutus sitten tarkoitettu yleiseen turvallisuuteen liittyen? Esimies luultavasti paneutuu työpaikan työtehtävien turvallisuuteen ja ergonomiaan. Olen yrittänyt työturvallisuudesta lukea mutta en ihan vielä tiedä tähän vastausta http://www.meriturva.fi/fi/koulutus/tyoturvallisuuskorttikoulutus
VastaaPoistaErgonomisuus on tosiaan tärkeää tämmöisissä töissä. Itse olen miettinyt erilaisia hoitolaitteita hyvinvointiin. Esimerkiksi jokin kudoskäsittely voisi olla todella kätevä. Tottakai myös säännölliset jumpat ja kunnon ylläpito. https://www.alasetimport.fi/?portfolio=cellu-m6-alliance
VastaaPoista