Alkoholijuoman määrittely
Alkoholijuoma on juoma joka sisältää enemmän kuin 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia. Vähemmän kuin 22
tilavuusprosenttia sisältävä alkoholijuoma on mieto. Enemmän kuin 22 tilavuusprosenttia
sisältävä alkoholijuoma on väkevä. Enintään 80 tilavuusprosenttia etyylialkoholia
sisältävää alkoholijuomaa saa myydä.
Anniskelu alkaa klo 9.00 ja loppuu 1.30.
Ravitsemusliikkeen aukioloajat
05.00-02.00. Jatkoaikaluvalla anniskelu loppuu klo 03.30 ja ravintola on
suljettava klo 04.00 mennessä. Anniskelun voi aloittaa jatkoaikaluvalla klo
05.00. Anniskelu tulee lopettaa puoli tuntia ennen ravintolan
sulkemista, mikäli ravintola suljetaan klo 24 jälkeen. Anniskelun loppumisesta
tulee ilmoittaa selkeästi esim. valomerkillä. Sulkemisen jälkeen anniskelualueella ei saa olla
asiakkaita eikä alueella saa nauttia alkoholia (koskee myös henkilökuntaa). Myös
yksityistilaisuudet ovat kiellettyjä.
Vastaava hoitaja ja anniskelupassi
Vastaava hoitaja ja hänen sijaisensa vastaavat
anniskeluluvan haltijan ohella siitä, että anniskelupaikassa noudatetaan
alkoholilainsäännöksiä. Vastaavalla hoitajalla ja
hänen sijaisillaan täytyy olla koulutuksen tai kokemuksen kautta hankittu
riittävä ammattitaito.
Koulutuksen kautta hankittu ammattitaito edellyttää
vähintään yhden vuoden päätoimista ravitsemusalankoulutusta, jonka ohjelmaan
sisältyy alkoholijuomien anniskeluun liittyvää opetusta ja käytännön
harjoittelua. Käytännön harjoittelu tarkoittaa vähintään 1 kuukauden ohjattua työharjoittelua anniskelutehtävissä.
Kokemuksen kautta hankittu ammattitaito edellyttää
vähintään kahden vuoden päätoimista työskentelyä alkoholijuomien anniskelussa
sekä todistuksen siitä, että henkilö hallitsee alkoholijuomien anniskelua
koskevat säädökset (anniskelupassi suoritettu).
Anniskelun omavalvonta
Anniskelua harjoittavan ravintolan vastuulla on valvoa
anniskelua. Tavoitteena on vähentää mahdollisten epäkohtien syntymistä.
Omavalvonnassa on tärkeää ottaa huomioon erityisesti seuraavat asiat:
Edellä mainitut asiat pyritään ehkäisemään mahdollisimman hyvin omavalvonnan avulla, myös mahdollisten riskitilanteiden varalle tehdään toimintasuunnitelmat. Ehkäisevänä toimintana ravintoloissa voi olla esimerkiksi:
- Nuoret asiakkaat ja alaikäiset asiakkaiksi pyrkivät
- Alkoholin suurkuluttajat ja mahdolliset häiriön aiheuttajat
- Anniskelun kannalta vaikeasti valvottavat alueet
- Vaikutukset ympäristöön
- Tilapäinen henkilökunta
Edellä mainitut asiat pyritään ehkäisemään mahdollisimman hyvin omavalvonnan avulla, myös mahdollisten riskitilanteiden varalle tehdään toimintasuunnitelmat. Ehkäisevänä toimintana ravintoloissa voi olla esimerkiksi:
- Pöytiin tarjoilu, jolloin asiakkaille anniskeltavaa alkoholia on helpompi seurata
- Ikärajan nostaminen
- Aukioloajan rajoittaminen
- Järjestyksenvalvonta sekä kamerat ja kulmapeilit
- Liikeidean ja palveluvalikoiman muokkaaminen
Monet ehkäisevät keinot kuitenkin joko maksavat ravintolalle tai rajoittavat toimintaa ja asiakasryhmää. Siksi kannattaa tarkkaan miettiä, mitkä toimet ovat välttämättömiä (esim. järjestyksenvalvojaa ei kannata hankkia mikäli se ei todella ole tarpeellista).
Anniskeluluvan haltijan on esitettävä omavalvonnassaan
suunnitelmat henkilökunnan määrästä ja tehtävistä sekä selvitys vastaavasta hoitajasta
ja vastaavan hoitajan sijaisista. Myös anniskelualueen rajaamisesta ja
valvomisesta on tehtävä suunnitelma. Omavalvonta-asiakirjojen tulee aina olla
anniskelupaikassa viranomaisten nähtävissä.
Neljännesvuosi-ilmoitus
Luvanhaltijan on säännöllisesti tehtävä
neljännesvuosi-ilmoitus, jossa ilmoitetaan anniskelupaikan myynnistä ja
henkilötiedoista. Erikseen tulee ilmoittaa alkoholi, olut, ruoka ja muu myynti.
Tiedoilla pyritään ehkäisemään harmaata taloutta ja seuraamaan alan kehitystä.
Neljännesvuosi-ilmoitus tulee jättää tammi-, huhti-,
heinä- ja lokakuun 10. päivään mennessä. Mikäli anniskelulupa on myönnetty
esim. tiettyyn tilaisuuteen, tulee ilmoitus jättää 10 päivää tilaisuuden
päättymisen jälkeen. Ilomoituksen voi tehdä helposti sähköisesti tai postitse.
Alkoholin
mainonta
Mietojen alkoholijuomien mainostaminen on lähtökohtaisesti
sallittua, mikäli nimessä ei ole viittausta väkeviin alkoholijuomiin. Väkevien
alkoholijuomien mainonta (myös epäsuora) ravintolan ulkopuolella on
kiellettyä. A-oikeuksin varustettu ravintola ei saa mainostaa ”kaikki juomat
kahdella eurolla” sillä tämä on mainosta myös väkeville alkoholeille. Väkevien
alkoholien tunnuksia ei saa myöskään olla asiakkaan mukaan otettavissa tuotteissa,
kuten coctailtikuissa. Kilpailupalkinnoksi saa antaa vain kohtuullisen määrän
mietoa alkoholia, palkintoa ei saa kuitenkaan antaa arpomalla, vaan sen
saamisen tulee vaatia tietoa, taitoa tai näppäryyttä. Mainonnalla ei saa
kuitenkaan houkutella heikkoja asiakasryhmiä.
Lähteet
Alkoholijuoman määrittely. 2014. Sami Salonen. Viinanlotraus 2014.pdf
Anniskelu. 2014. Evira. http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/alkoholi/anniskelu
Alkoholiasiat ravintolassa, kohta 3.1 Omavalvonta. 2012. Valvira.
http://www.valvira.fi/files/tiedostot/v/a/Valvira_ohje_11_2012.pdf
Neljännes vuosi ilmoitus. 2014. Sami Salonen. Viinanlotraus 2014.pdf
Vastaava hoitaja ja anniskelupassi. 2014. Evira. http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/alkoholi/vastaava_hoitaja_ja_anniskelupassi
Neljännes vuosi ilmoitus. 2014. Sami Salonen. Viinanlotraus 2014.pdf
Vastaava hoitaja ja anniskelupassi. 2014. Evira. http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/alkoholi/vastaava_hoitaja_ja_anniskelupassi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti