Anniskelulainsäädäntö


Alkoholijuoman määrittely
Alkoholijuoma on juoma joka sisältää enemmän kuin 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia. Vähemmän kuin 22 tilavuusprosenttia sisältävä alkoholijuoma on mieto. Enemmän kuin 22 tilavuusprosenttia sisältävä alkoholijuoma on väkevä. Enintään 80 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävää alkoholijuomaa saa myydä.


Anniskelu- ja aukioloajat
Anniskelu alkaa klo 9.00 ja loppuu 1.30. Ravitsemusliikkeen aukioloajat  05.00-02.00. Jatkoaikaluvalla anniskelu loppuu klo 03.30 ja ravintola on suljettava klo 04.00 mennessä. Anniskelun voi aloittaa jatkoaikaluvalla klo 05.00. Anniskelu tulee lopettaa puoli tuntia ennen ravintolan sulkemista, mikäli ravintola suljetaan klo 24 jälkeen. Anniskelun loppumisesta tulee ilmoittaa selkeästi esim. valomerkillä. Sulkemisen jälkeen anniskelualueella ei saa olla asiakkaita eikä alueella saa nauttia alkoholia (koskee myös henkilökuntaa). Myös yksityistilaisuudet ovat kiellettyjä.

Vastaava hoitaja ja anniskelupassi
Vastaava hoitaja ja hänen sijaisensa vastaavat anniskeluluvan haltijan ohella siitä, että anniskelupaikassa noudatetaan alkoholilainsäännöksiä. Vastaavalla hoitajalla ja hänen sijaisillaan täytyy olla koulutuksen tai kokemuksen kautta hankittu riittävä ammattitaito.
Koulutuksen kautta hankittu ammattitaito edellyttää vähintään yhden vuoden päätoimista ravitsemusalankoulutusta, jonka ohjelmaan sisältyy alkoholijuomien anniskeluun liittyvää opetusta ja käytännön harjoittelua. Käytännön harjoittelu tarkoittaa vähintään 1 kuukauden ohjattua työharjoittelua anniskelutehtävissä.

Kokemuksen kautta hankittu ammattitaito edellyttää vähintään kahden vuoden päätoimista työskentelyä alkoholijuomien anniskelussa sekä todistuksen siitä, että henkilö hallitsee alkoholijuomien anniskelua koskevat säädökset (anniskelupassi suoritettu).

Anniskelun omavalvonta
Anniskelua harjoittavan ravintolan vastuulla on valvoa anniskelua. Tavoitteena on vähentää mahdollisten epäkohtien syntymistä. Omavalvonnassa on tärkeää ottaa huomioon erityisesti seuraavat asiat:


  •     Nuoret asiakkaat ja alaikäiset asiakkaiksi pyrkivät
  •     Alkoholin suurkuluttajat ja mahdolliset häiriön aiheuttajat
  •     Anniskelun kannalta vaikeasti valvottavat alueet
  •     Vaikutukset ympäristöön
  •     Tilapäinen henkilökunta

Edellä mainitut asiat pyritään ehkäisemään mahdollisimman hyvin omavalvonnan avulla, myös mahdollisten riskitilanteiden varalle tehdään toimintasuunnitelmat. Ehkäisevänä toimintana ravintoloissa voi olla esimerkiksi:


  •     Pöytiin tarjoilu, jolloin asiakkaille anniskeltavaa alkoholia on helpompi seurata
  •     Ikärajan nostaminen
  •     Aukioloajan rajoittaminen
  •     Järjestyksenvalvonta sekä kamerat ja kulmapeilit
  •     Liikeidean ja palveluvalikoiman muokkaaminen

Monet ehkäisevät keinot kuitenkin joko maksavat ravintolalle tai rajoittavat toimintaa ja asiakasryhmää. Siksi kannattaa tarkkaan miettiä, mitkä toimet ovat välttämättömiä (esim. järjestyksenvalvojaa ei kannata hankkia mikäli se ei todella ole tarpeellista).
Anniskeluluvan haltijan on esitettävä omavalvonnassaan suunnitelmat henkilökunnan määrästä ja tehtävistä sekä selvitys vastaavasta hoitajasta ja vastaavan hoitajan sijaisista. Myös anniskelualueen rajaamisesta ja valvomisesta on tehtävä suunnitelma. Omavalvonta-asiakirjojen tulee aina olla anniskelupaikassa viranomaisten nähtävissä.

Neljännesvuosi-ilmoitus
Luvanhaltijan on säännöllisesti tehtävä neljännesvuosi-ilmoitus, jossa ilmoitetaan anniskelupaikan myynnistä ja henkilötiedoista. Erikseen tulee ilmoittaa alkoholi, olut, ruoka ja muu myynti. Tiedoilla pyritään ehkäisemään harmaata taloutta ja seuraamaan alan kehitystä.
Neljännesvuosi-ilmoitus tulee jättää tammi-, huhti-, heinä- ja lokakuun 10. päivään mennessä. Mikäli anniskelulupa on myönnetty esim. tiettyyn tilaisuuteen, tulee ilmoitus jättää 10 päivää tilaisuuden päättymisen jälkeen. Ilomoituksen voi tehdä helposti sähköisesti tai postitse.

Alkoholin mainonta
Mietojen alkoholijuomien mainostaminen on lähtökohtaisesti sallittua, mikäli nimessä ei ole viittausta väkeviin alkoholijuomiin. Väkevien alkoholijuomien mainonta (myös epäsuora) ravintolan ulkopuolella on kiellettyä. A-oikeuksin varustettu ravintola ei saa mainostaa ”kaikki juomat kahdella eurolla” sillä tämä on mainosta myös väkeville alkoholeille. Väkevien alkoholien tunnuksia ei saa myöskään olla asiakkaan mukaan otettavissa tuotteissa, kuten coctailtikuissa. Kilpailupalkinnoksi saa antaa vain kohtuullisen määrän mietoa alkoholia, palkintoa ei saa kuitenkaan antaa arpomalla, vaan sen saamisen tulee vaatia tietoa, taitoa tai näppäryyttä. Mainonnalla ei saa kuitenkaan houkutella heikkoja asiakasryhmiä.


Lähteet

Alkoholijuoman määrittely. 2014. Sami Salonen. Viinanlotraus 2014.pdf
Anniskelu. 2014. Evira. http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/alkoholi/anniskelu
Alkoholiasiat ravintolassa, kohta 3.1 Omavalvonta. 2012. Valvira.
http://www.valvira.fi/files/tiedostot/v/a/Valvira_ohje_11_2012.pdf
Neljännes vuosi ilmoitus. 2014. Sami Salonen. Viinanlotraus 2014.pdf
Vastaava hoitaja ja anniskelupassi. 2014. Evira. http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/alkoholi/vastaava_hoitaja_ja_anniskelupassi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti