Mitä laadulla tarkoitetaan?
Laadusta
puhutaan lähes päivittäin, mutta harvoin ajatellaan, mitä laatu oikeastaan
tarkoittaa. Eri ihmisillä on varmasti omanlainen mielikuva sen sisällöstä.
Yksiselitteistä laadun määritelmää ei ole. Laatu-termiä käytetään usein
kuvaamaan elintarvikkeiden ominaisuuksia ja haluttavuutta. Etenkin asiakkaan
näkökulmasta tämä tuotekeskeinen laatuajattelu on ymmärrettävää. Asiakasta ei
välttämättä kiinnosta, miten lopputulokseen on päästy, vaan ostaa tuotteen ja arvioi sen hyvyyden.
Entä mitä on turvallisuus?
Turvallisuus
tarkoittaa vaarojen ja uhkien poissaoloa. Turvallisuus on siis ilmiö, joka
esiintyy kaikkialla, missä on jonkinlaista vaaraa. Turvallisuus on usein
absoluuttisesti mahdotonta, eli turvallisuutta uhkaavaa vaaraa ei pystytä
useinkaan poistamaan kokonaan, vaan kyse on uhan vähentämisestä. Ihminen ja
tekniikka ovat erityisesti niissä toiminnoissa mukana.
Evira
Suomessa
elintarvikkeiden turvallisuudesta vastaa Elintarviketurvallisuusvirasto.
Elintarvikevalvonnan tehtävänä on turvata kaikkien elintarvikkeiden asianmukainen laatu ja turvallisuus, ehkäistä ja poistaa elintarvikkeista johtuvia terveyshaittoja sekä varmentaa elintarvikkeen laadusta ja koostumuksesta annettavien tietojen oikeellisuutta. Elintarvikkeita koskevan lainsäädännön noudattamista valvotaan. Valvonta kohdistuu elintarvikkeiden valmistukseen, kuljetukseen, varastointiin, vientiin, tuontiin, myyntiin, tarjoiluun ja muuhun luovutukseen sekä markkinointiin.
Elintarvikevalvonnan tehtävänä on turvata kaikkien elintarvikkeiden asianmukainen laatu ja turvallisuus, ehkäistä ja poistaa elintarvikkeista johtuvia terveyshaittoja sekä varmentaa elintarvikkeen laadusta ja koostumuksesta annettavien tietojen oikeellisuutta. Elintarvikkeita koskevan lainsäädännön noudattamista valvotaan. Valvonta kohdistuu elintarvikkeiden valmistukseen, kuljetukseen, varastointiin, vientiin, tuontiin, myyntiin, tarjoiluun ja muuhun luovutukseen sekä markkinointiin.
Elintarvikelain
(23/2006) tarkoituksena on (1§):
1. Varmistaa elintarvikkeiden ja niiden
käsittelyn turvallisuus sekä elintarvikkeiden hyvä terveydellinen ja muu
elintarvikemääräysten mukainen laatu.
2. Varmistaa, että elintarvikkeista
annettava tieto on totuudenmukaista ja riittävää eikä johda harhaan.
3. Suojata kuluttajaa
elintarvikemääräysten vastaisten elintarvikkeiden aiheuttamilta
terveysvaaroilta ja taloudellisilta tappioilta.
4. Varmistaa elintarvikkeiden
jäljitettävyys.
5. Turvata korkealaatuinen elintarvikevalvonta.
6. Osaltaan parantaa elintarvikealan
toimijoiden toimintaedellytyksiä.
Elintarvikehygieeninen
osaaminen
Elintarvikehygieenisellä
osaamisella tarkoitetaan elintarvikehygienian perusteiden hallintaa, tietojen
ja taitojen jatkuvaa ylläpitoa ja päivittämistä.Yleisessä
elintarvikehygienia-asetuksessa (852/2004/EU) sekä elintarvikelaissa (23/2006)
säädetään elintarvikehygieenisestä osaamisesta. Elintarvikealan toimijan
velvollisuus on varmistaa, että elintarvikkeita käsitteleviä työntekijöitä
koulutetaan ja ohjataan heidän työtehtäviensä edellyttämällä tavalla. Lisäksi
hänen on otettava vastuu siitä, että työntekijöillä, jotka käsittelevät
työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia
elintarvikkeita on elintarvikehygieenistä osaamista osoittava osaamistodistus
eli hygieniapassi. Elintarvikealan hygieniapassi on nimenomaan luotu edistämään
elintarviketurvallisuutta. Käytännön hygieniaosaaminen on sitä, että
todistuksella osoitettuja tai muuten hankittuja tietoja ja taitoja viedään jokapäiväiseen
työhön. Hygieniaosaamisen toteutumisen
kannalta on tärkeää, että sekä yrityksen työntekijät että johto sitoutuvat
teoriaosaamisen lisäksi myös käytännössä noudattamaan hyviä hygieniakäytäntöjä.
Hygieniaosaamisvaatimukset
edellyttävät, että elintarvikkeiden parissa työskentelevän tulee tietää Eviran
määrittelemät tiedot:
·
elintarvikelainsäädännöstä
ja -valvonnasta (viranomaiset)
·
puhtaanapidosta
·
henkilökohtaisesta
hygieniasta
·
elintarvikkeiden
riski- ja vaaratekijöistä
·
omavalvonnasta
·
ruokamyrkytyksistä
ja hygieenisistä työtavoista
Elintarvikehygienian
tavoitteet
Elintarvikehygienian
tärkein tavoite on suojata kuluttajaa ihmisravinnoksi soveltumattomien
elintarvikkeiden aiheuttamilta terveydellisiltä ja taloudellisilta riskeiltä.
Sen lisäksi elintarvikehygienialla pyritään estämään elintarvikkeiden
ennenaikaista pilaantumista ja siitä aiheutuvia taloudellisia tappioita sekä
hävikkiä. Elintarvikehygieniaosaaminen on erittäin tärkeää, sillä esimerkiksi
suurin osa ruokamyrkytyksistä johtuu nimenomaan hygieenisten työskentelytapojen
laiminlyönnistä.
Käytännössä
elintarvikkeiden hygieenisellä käsittelyllä pyritään:
·
estämään
elintarvikkeiden mikrobiologinen, kemiallinen tai fysikaalinen saastuminen sekä
·
hidastamaan
tai estämään elintarvikkeiden pilaantuminen ja haitallisten mikrobien
lisääntyminen elintarvikkeissa tai
·
tuhoamaan
mikrobeja.
Elintarvikkeiden
hygieeninen käsitteleminen jokaisessa elintarvikeketjun vaiheessa ja jokaisessa
työskentelyvaiheessa on paras tapa varmistaa tuotteiden turvallisuus ja
nautittavuus. Hyvä elintarvikehygieeninen osaaminen lisää myös sekä asiakkaiden
että työntekijöiden viihtyvyyttä.
Laadunvalvonta
Toiminnan
valvonta koostuu monesta osa-alueesta. Se sisältää työntekijän tekemää oman
toiminnan arviointia ja valvontaa, esimiehen valvontaa, laadunvalvontaosaston
tekemää valvontaa, tarkastuksia ja viranomaisvalvonta.
Elintarviketeollisuudessa laadunvalvonnan painopiste on siirtynyt ennalta
ehkäisevään toimintaan. Virheiden syntyminen halutaan estää. Raaka-aineille laaditaan
laatuvaatimuksia ja toimittajilta edellytetään niiden
täyttämistä. Tuoteturvallisuutta ei pysytä varmistamaan pelkästään
tuotelähtöisesti, vaan se vaatii toiminnan laadun parantamista, arviointia ja
kehittämistä. Tähän päästään jatkuvaan parantamiseen tähtäävällä laatutyöllä, työkaluina laatu- ja turvallisuusjärjestelmät.
Kenellä on
vastuu tuoteturvallisuudesta?
Omavalvontasuunnitelma
on hyväksytettävä viranomaisilla, jonka jälkeen he valvovat sen
toteutumista. Valvonnasta kuuluu viranomaisille sen lisäksi paljon muutakin.
Päävastuu turvallisuudesta jää kuitenkin yritykselle itselleen. Se on myös
vastuussa laiminlyönneistä ja mahdollisista vahingoista. Lain mukaan toimijan
on tiedettävä, mistä yrityksestä elintarvikkeen raaka-aineet ovat peräisin ja
mihin yrityksiin niitä on toimitettu. Tarkan laatukirjanpidon avulla voidaan
selvittää vahingon syy. Kun tiedetään syyt ja pystytään jäljittämään ongelmat
niiden aiheuttajiin, voidaan heti ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin sekä
mahdollisiin takaisinvetoihin.
Tuoteturvallisuus
on osa vastuullisuutta. Suomen kielen perussanakirjassa vastuu määritellään
velvollisuutena vastata jostakin asiasta, henkilöstä tai toiminnasta. Maa- ja
elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimuksen mukaan vastuullisuus koostuu
seitsemästä ulottuvuudesta: ympäristöstä, tuoteturvallisuudesta,
ravitsemuksesta, työhyvinvoinnista, eläinten hyvinvoinnista, taloudellisesta
vastuusta sekä paikallisuudesta.
Riskien
minimointi ja hallinta
Riskien
hallinta on yksi elintarvikeliiketoiminnan tärkeimmistä osa-alueista.
Henkilökunnan laatuosaamiseen on panostettava jatkuvalla koulutuksella.
Kuluttajien kuin muidenkin asiakkaiden vaatimuksia, odotuksia ja tarpeita on
seurattava jatkuvasti ja ne on otettava huomioon laadun kehittämisessä. Kuitenkin
viime kädessä on kysymys ihmisistä, jotka toimivat elintarviketaloudessa.
Laadukas toiminta ei synny itsestään, vaan jokaisen on omaksuttava se itse.
Lainsäädäntö
edellyttää, että kaikkien elintarvikehuoneistojen omavalvontaan sisältyy
HACCP-järjestelmä. Lyhenne tulee sanoista Hazard Analysis and Critical Control
Points, eli riskien arviointi ja tärkeimmät tarkastuspisteet. Järjestelmä
auttaa yritystä tunnistamaan ja pitämään kaikki riskit kurissa. Terveysriskien
mahdollisten lähteiden ja kriittisimpien pisteiden tunnistaminen antaa
mahdollisuuden kehittää tiloja, laitteita ja hygieniaa.
Tuotevastuuvahinkojen
ennaltaehkäisy
Tuotevastuu-
ja takaisinvetovakuutusten avulla hallitaan jo toteutuneiden riskien
seurauksia.
Tehokkaan omavalvonnan sekä käytännössä toimivan laatujärjestelmän avulla varmistetaan tuotteiden tasainen ja korkea laatu. Hyvällä laatusuunnittelulla voidaan välttää vahingot kenties kokonaan. Pitkä ja moniportainen elintarvikeketju on vaikeasti hallittavissa. Huonoimmillaan siihen liittyy väärinkäytöksiä, jotka ovat tahallisia, tahattomia tai tiedonpuutteesta johtuvia. Ketju on parhaimmillaan hyvin hallittu ja jokainen hoitaa vastuullisesti ja ammattitaidolla oman osuutensa. Elintarvikeketjun vastuullinen toiminta vaikuttaa myönteisesti kuluttajien ostopäätöksiin ja suomalaisten elintarvikkeiden kilpailukykyyn.
Tehokkaan omavalvonnan sekä käytännössä toimivan laatujärjestelmän avulla varmistetaan tuotteiden tasainen ja korkea laatu. Hyvällä laatusuunnittelulla voidaan välttää vahingot kenties kokonaan. Pitkä ja moniportainen elintarvikeketju on vaikeasti hallittavissa. Huonoimmillaan siihen liittyy väärinkäytöksiä, jotka ovat tahallisia, tahattomia tai tiedonpuutteesta johtuvia. Ketju on parhaimmillaan hyvin hallittu ja jokainen hoitaa vastuullisesti ja ammattitaidolla oman osuutensa. Elintarvikeketjun vastuullinen toiminta vaikuttaa myönteisesti kuluttajien ostopäätöksiin ja suomalaisten elintarvikkeiden kilpailukykyyn.
Laadunvarmistus
Elintarvikkeiden
laatua valvotaan
·
aistinvaraisilla,
·
mikrobiologisilla,
·
kemiallisilla
ja
·
fysikaalisilla
menetelmillä.
Pääosa
aistinvaraisesta tarkastuksesta tapahtuu tuotannossa osana
laadunhallintaprosessia. Tässä työntekijöiden rooli on erittäin tärkeä: heitä
tulee kouluttaa tuntemaan puolivalmisteiden ja lopputuotteiden haluttu laatu.
Esimiehen on siis huolehdittava, että jokainen työntekijä saa tarpeeksi kattavan
perehdytyksen tehtäviinsä. Laatuvaatimuksiin pitää sisällyttää myös raja-arvot:
minkälaiset virheet aiheuttavat tuotteen hylkäämisen. Tärkeää on myös välitön
informaatio tuotannon alkupäähän, että virheet aiheuttanut syy korjataan heti. Lopputuotteissa tuoteturvallisuutta tutkitaan
mikrobiologisten ja kemiallisten analyysien avulla. Joka erän analyysitiedot
ovat elintarvikkeita valmistettaessa välttämättömiä, jotta nähdään, ovatko
suunnitelmat ja niiden mukainen toiminta riittävää.
Laadun
mittaus
Elintarvikkeen laatu voidaan mitata tuotteesta
rekisteröityinä arvoina. Mitattava laatu koostuu toiminnallisesta,
aistittavasta, hygieenisestä ja ravitsemuksellisesta laadusta. Aistittava laatu
koskee ulkonäköä esimerkiksi väriä, tuoreutta, makua, rakennetta,
virheettömyyttä ja hajua. Hygieeninen laatu tarkoittaa elintarvikkeen
turvallisuutta. Turvallinen elintarvike ei sisällä haitallisessa määrin
pilaavia ja tauteja aiheuttavia mikrobeja, vieraita aineita, kuten
raskasmetalleja eikä myöskään kasveissa tai eläimissä luonnostaan esiintyviä
haitallisia aineita. Ravitsemuksellinen laatu kertoo elintarvikkeiden
ravintosisällön monipuolisuuden ja terveysvaikutukset, kuten vitamiini- tai
kivennäisainepitoisuudet.
Terveydelle
haitallisten lisäaineiden ja niiden määrien käyttöä ehkäistään lisäaineita
koskevin määräyksin. Sen sijaan vierasaineiden hallinta on hankalampaa. On
mahdollista, että vierasaineet voivat aiheuttaa terveydellisiä
haittavaikutuksia ja tehdä elintarvikkeesta ravinnoksi kelpaamattoman. Eräille
elintarvikkeissa esiintyville vieraille aineille on kuitenkin asetettu
enimmäismäärät, joiden noudattamista viranomaiset valvovat. Elintarvikkeessa ei
saa olla vierasta ainetta siinä määrin, että elintarviketta on sen vuoksi
pidettävä terveydelle vahingollisena tai muutoin ihmisravinnoksi
kelpaamattomana tai sopimattomana. Vierasesineiden pääsyä elintarvikkeisiin
voidaan estää siten, että pidetään huolta työympäristön puhtaudesta ja
laitteiden huollosta, noudatetaan siistejä työtapoja ja ehkäistään tuhoeläinten
pääsyä elintarvikehuoneistoon.
Kokonaisuudessaan
elintarvikevaaroja voi välttää noudattamalla pakkausmerkinnöissä olevia
·
säilytysohjeita
·
käsittelyohjeita
·
käyttösuosituksia
·
välttämällä
niiden elintarvikkeiden runsasta kulutusta, joiden käytön rajoittamisesta on
annettu ohjeita.
Ruokamyrkytykset
Ruokamyrkytyksellä
tarkoitetaan elintarvikkeen tai juomaveden nauttimisen välityksellä saatua
tartuntaa tai myrkytystä. Ruokamyrkytyksen aiheuttajat ovat useimmiten
mikrobeja tai mikrobin tuottamia toksiineja. Lisäksi loiset, myrkylliset
kasvit, eläimet, sienet tai kemialliset aineet voivat aiheuttaa
ruokamyrkytyksen.
Hyvä
keittiöhygienia on kaiken perusta, kun halutaan ehkäistä ruokamyrkytyksiä.
Bakteereja on kaikkialla, myös elintarvikkeissa. Jos elintarvikkeita ei
käsitellä oikein, elintarvikkeisiin joutuneet bakteerit voivat lisääntyä niin
että ne aiheuttavat sairastumisen. Toisin kuin bakteerit, virukset eivät
lisäänny elintarvikkeissa, mutta jo hyvin pieni määrä viruksia voi johtaa
sairastumiseen. Elintarvikkeet voivat toimia myös virusten välittäjinä.
Yleisimpiä virusten välittäjäelintarvikkeita ovat simpukat, pakastevadelmat ja
juomavesi.
Ongelmien
aiheuttaja ei kuitenkaan aina ole se elintarvike, jonka mukana haittamikrobi
tulee. Se voi siirtyä myös raaka-aineesta valmisteeseen, jolloin kuumennuksen
mikrobeja tuhoava vaikutus katoaa. Kun saastuminen on suora tai välillinen
ihmisen, työvälineiden tai laitteiden kautta, sitä kutsutaan ristisaastumiseksi
tai ristikontaminaatioksi.
Pesemättömissä
käsissä on aina ympäristöstä ja ihosta itsestään peräisin olevia mikrobeja,
kuten bakteereja ja viruksia. Kun elintarvikkeita käsitellään paljain käsin,
bakteerit ja virukset siirtyvät käsistä elintarvikkeisiin. Paras tapa välttää
tautia aiheuttavien mikrobien joutuminen elintarvikkeisiin on käsien
huolellinen peseminen vedellä ja saippualla. Kädet tulisi pestä aina ennen
ruoanvalmistusta, tarvittaessa myös sen aikana ja aina ennen ruokailua.
Näin vältät ruokamyrkytyksen:
·
Pese
kädet aina ennen ruoanvalmistusta.
·
Älä
valmista ruokaa muille sairaana.
·
Pidä
koko keittiö puhtaina.
·
Vältä
ristikontaminaatiota eli raaka ja kypsä tuote tulee pitää erillään
·
Kuumenna
ruoka kypsäksi asti.
·
Pese
kasvikset huolellisesti ennen käyttöä.
·
Tarjoile
ruoka välittömästi.
·
Lämpösäilytyksessä
ruoan pitää olla yli +60oC.
·
Kuumenna
uudelleen lämmitettävä ruoka kauttaaltaan yli +70oC.
·
Säilytä
helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä tuotteen koko elinkaaren ajan.
·
Ruoka
tulee jäähdyttää mahdollisimman nopeasti, jotta vaaravyöhyke (+6 - +60oC) ohitetaan.
Lähteet
Elintarvikeanalyysit.
2014. Opetushallitus
http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/laboratorio/elintarvikeanalyysit_johdanto.html
http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/laboratorio/elintarvikeanalyysit_johdanto.html
Elintarvikelaki.
2006. Finlex. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20060023
Elintarviketurvallisuus.
2014. Kuluttajaliitto.
http://www.kuluttajaliitto.fi/teemat/elintarvikkeet_ja_ravitsemus/elintarviketurvallisuus
http://www.kuluttajaliitto.fi/teemat/elintarvikkeet_ja_ravitsemus/elintarviketurvallisuus
Eviran määräys hygieniaosaamisesta.
2009. Evira.
http://www.evira.fi/attachments/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/eviran_maarays_hygieniaosaamisesta_2.4.09.pdf
http://www.evira.fi/attachments/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/eviran_maarays_hygieniaosaamisesta_2.4.09.pdf
Forsman-Hugg,
S., Isoniemi, M., Jakosuo, K., Kurppa, S., Mäkelä, J., Paananen, J. & Pesonen, I. 2006. Laatu- ja vastuunäkemyksiä elintarvikeketjussa. Maa- ja
elintarviketalous 83.
Haarala, R.
1994. Suomen kielen perussanakirja.
1994. Kotimaisten kielten
tutkimuskeskus.
Painatuskeskus: Helsinki.
Immonen, H. 2014. Tuoteturvallisuus
vaatii kokonaisvaltaista laadunhallintaa. Kehittyvä Elintarvike.
http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/10-tuoteturvallisuus-vaatii-kokonaisvaltaista-laadunhallintaa
http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/10-tuoteturvallisuus-vaatii-kokonaisvaltaista-laadunhallintaa
Laatutyö elintarvikeketjussa. 2011.
Verkko-opiskelumateriaali 2011-2012. Laatuketju. http://www.laatuketju.fi/laatuketju/www/fi/pdf/LAATUTYELINTARVIKETJUSSA_elokuu2011suojattu3.pdf
Omavalvonta ja muu laadunvalvonta. 2014. Ympäristö- ja laatuasiat. Ruokatieto.
Ruoan turvallisuus on tahdonasia. 2014. Ruokaketjun vastuullisuus. Ruokatieto
Taivalmaa, P.
2014. Elintarvikealan tuotevastuuriskit.
Kehityvä elintarvike. http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/16-elintarvikealan-tuotevastuuriskit
Tietoa elintarvikkeista.
2013. Evira.
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa+elintarvikkeista/
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa+elintarvikkeista/
On hienoa, että Suomessa pidetään silmällä elintarviketurvallisuutta. Myös nopeasti otetaan pois myynnistä sellaiset, joissa todetaan olevan jotain vikaa. Tuo oikea pakkaus on varmasti yksi tärkeimmistä tekijöistä myöskin. Joitain pakkauskoneita meillekin on töihin tulossa.
VastaaPoistahttps://fi.multivac.com/fi/pakkauskoneet-ja-ratkaisut/pakkausratkaisut