Puhtaus – määritelmä
Puhdas määritellään yksinkertaisesti; ei ole likaa. Käytännössä
määritelmä ei kuitenkaan aina toteudu näin yksiselitteisesti, sillä on tiloista
riippuen otettava huomioon millaista likaa tarkastellaan ja mikä lika on juuri
siinä ympäristössä haitallista. Näitä tilanteita tarkastellaan oppaan tulevissa
kohdissa.
Puhtaus eri ympäristöissä ja näihin liittyvät haasteet
Puhtauspalvelut ovat usein nopeasti kuluvia palveluita. Tällöin
laadun arviointi voi olla hankalaa, etenkin jos laadun määritelmistä on eriäviä
mielipiteitä. Usein kun siivouspalvelua hankitaan, määritellään yhdessä
puhtauden taso heti siivouksen jälkeen, sekä millaisena sen tulisi pysyä
siivouskertojen välillä. Usein ylläpitosiivousten välille hankitaan myös
välisiivouksia, joiden avulla voidaan esim. roskakorit tyhjentämällä ja
suurimmat roskat keräämällä pidentää itse siivouskertojen väliä.
Puhtauden määritelmä riippuu hyvin paljon kohteesta missä
sitä arvioidaan. Otetaan esimerkiksi kerrostalon rappukäytävä ja leikkaussali.
Molemmissa on hankittu siivouspalvelu huolehtimaan tilojen puhtaudesta, mutta
puhtauden määritelmät kohteissa ovat täysin eri. Kun rappukohteissa, joissa
kokoajan kulkee ihmisiä ulkovaatteissaan, imuroidaan ja mopataan pari kertaa
viikossa ja kaiteet ja ikkunat saatetaan pyyhkiä vain kertaalleen, on
puhtaustaso oletettavasti paljon alhaisempi kuin leikkaussalissa, jossa
ympäristön täytyy olla jatkuvasti kliinisen puhdasta.
Restonomin työympäristöä tarkastellessa mietitään
millaista puhtauden tulee olla ravintola- ja hotellitiloissa. Etenkin
ravintola-alalla raaka-aineita käsitellessä tulee puhtauden olla
ensiluokkaista, jottei valmistettavaan ruokaan kulkeudu sinne kuulumattomia
bakteereja. Jokaisen työntekijän tulee huolehtia tilojen ja välineiden
puhtaudesta, mutta esimiehen vastuulla on antaa valmiudet puhtauden ylläpitoon
sekä huolehtia, että yhteisiä sääntöjä noudatetaan. Esimiehen on myös
varmistuttava henkilökuntansa riittävästä hygieniaosaamisesta ja työmoraalin
tasosta.
Keittiössä, oli sitten kyseessä ammatti- tai
ravintolakeittiö, tulee olla tarpeeksi tiloja käsitellä raaka-aineita erillään
toisistaan. On oltava myös tarpeelliset tilat ja välineet työvälineiden ja
koneiden asianmukaiselle puhdistukselle, sekä ohjeet siitä miten tämä tulisi
suorittaa. Puhtautta työskentelytiloissa tulee tarkkailla jatkuvasti ja
arvioida etenkin aistinvaraisesti – jos haju on pistävä tai ympäristössä näkyy
likaa, on aika tehdä jotain. Salin puolella kuitenkaan puhtaus ei ole enää
läheskään yhtä tarkkaa, pari viinitahraa tai roskaa siellä täällä eivät
niinkään haittaa. Toisaalta siisteys luo yleistä viihtyvyyttä eikä kukaan
haluaisi syödä törkyisissä tiloissa, vaikka pienet laiminlyönnit eivät olisi
terveydelle haitallisia.
Hotellissa kyseeseen tulee jo aiemmin mainittu palvelun
nopea kuluminen. Hotellin käytävillä kuljetaan jatkuvasti ja etenkin
kura-aikaan voi olla haastavaa ylläpitää puhtaita ja miellyttäviä tiloja,
etenkin jos käytössä on kokolattiamatot. Huoneiden kunto puolestaan on
huomattavasti tärkeämpää ja siihen asiakkaatkin enemmän huomiota kiinnittävät.
Tämän vuoksi huoneet on siivottava täysin puhtaaseen kuntoon ennen asiakkaan
saapumista ja vierailun aikana tarjottava siivousta päivittäin tai ainakin aina
asiakkaan sitä pyytäessä. Jatkuva tarkastelu ei kuitenkaan ole tarpeen, sillä
huoneessa ei asukkaan lisäksi liiku ulkopuolisia ihmisiä, jolloin ylimääräiset
bakteeritkaan eivät pääse liikkumaan. Tärkeintä hotellihuoneiden siivouksessa
onkin huolehtia asiakkaiden välillä saniteettitilojen sekä petivaatteiden
hygieenisyydestä.
Laadun arvioinnin keinot
Jos puhtauden laatu työtiloissa epäilyttää esimiestä tai
asiasta saadaan valituksia, kannattaa laatua tutkailla tarkemmin kuin omien
aistien varassa. Tähän tarkoitukseen ovat alan ammattilaiset kehittäneet hyviä
menetelmiä, standardeja ja testejä, joilla saadaan epäkohdat selville ja
päästään kehittämään toimintoja. Toisaalta testien avulla voidaan myös todeta
puhtauden olevan esimerkillistä!
Insta800-standardi
”Standardissa esitetään objektiiviset
mittauskriteerit, joiden avulla siivouksen tekninen laatu voidaan todentaa
selkeästi. Standardi auttaa dokumentoimaan ennalta määritellyn laatutason
yksiselitteisesti. Standardin luokitusten avulla on helppo kertoa tilojen
käyttäjille siivouksen tekninen laatu.
Standardi määrittelee muun muassa
·
silmämääräisen tarkastuksen pääperiaatteet ja järjestelmän kuvauksen
·
siivouksen teknisen laadun arviointimenettelyn
·
tarkastusmenettelyt ja -ehdot
·
asiakkaille annettavaa raporttia koskevat vaatimukset
·
mittauslaitteilla tehtävät mittaukset ja tarkastukset
·
arviointilomakkeen ja tarkastuksen raportointilomakkeen.
Tärkeimmät muutokset
Standardin INSTA 800 edelliseen painokseen verrattuna merkittävimmät muutokset koskevat siivouksen teknisen laadun tarkastamista heti siivouksen jälkeen sekä laadun tarkastamista yli 100 m2 suuruisissa tiloissa, joita ei voida jakaa pienempiin kokonaisuuksiin. Lisäksi kuvataan aiempaa joustavampi tilastollinen menetelmä tarkastusten tekemiseen ja kirjauslomakkeita on parannettu. Standardia voidaan käyttää nyt myös sertifiointiin.” (www.sfs.fi)
Standardin INSTA 800 edelliseen painokseen verrattuna merkittävimmät muutokset koskevat siivouksen teknisen laadun tarkastamista heti siivouksen jälkeen sekä laadun tarkastamista yli 100 m2 suuruisissa tiloissa, joita ei voida jakaa pienempiin kokonaisuuksiin. Lisäksi kuvataan aiempaa joustavampi tilastollinen menetelmä tarkastusten tekemiseen ja kirjauslomakkeita on parannettu. Standardia voidaan käyttää nyt myös sertifiointiin.” (www.sfs.fi)
Muita menetelmiä
Puhtaudelle on kehitetty monenlaisia mittareita. Pintapölyä voidaan omien aistien lisäksi tutkia siihen suunnitellulla pintapölyn mittalaitteella, samoin kuin lattian liukkautta mitataan askelvarmuuden mittalaitteella ja pintojen heijastusta kiiltoasteen mittalaitteella. Näitä kuitenkin harvemmin käytetään restonomin työympäristöissä, sillä aistinvaraisuudella pääsee aika pitkälle ja uv-valolla on helppo katsoa onko tarvetta tarkemmille testeille.
Puhtaudelle on kehitetty monenlaisia mittareita. Pintapölyä voidaan omien aistien lisäksi tutkia siihen suunnitellulla pintapölyn mittalaitteella, samoin kuin lattian liukkautta mitataan askelvarmuuden mittalaitteella ja pintojen heijastusta kiiltoasteen mittalaitteella. Näitä kuitenkin harvemmin käytetään restonomin työympäristöissä, sillä aistinvaraisuudella pääsee aika pitkälle ja uv-valolla on helppo katsoa onko tarvetta tarkemmille testeille.
Orion diagnostica on kehittänyt luotettavia testejä testaamaan suoraan mikrobilian määrää. Näitä testejä onkin hyvä välillä ottaa esim. keittiössä työtasoilta ja leikkuulaudoilta, jotta nähdään kuinka puhtaanapito on käytännössä toiminut ja onko käytössä välttämättä oikeanlaiset välineet. Näitä orionin testejä ovat mm.
·
Hygicult testi
o
Hygicult TPC
o
Hygicult - E ja E /β-GUR
– ulosteperäiset bakteerit, joita ei saa missään tapauksessa löytyä tiloista,
joissa käsitellään mitään ruoka-aineita
o
Hygicult Y&F – hiivat ja homeet
Hygicult testien lisäksi helppoja testejä työtiloissa
suorittaa ovat mm. luminometri ja clean card, joilla mitataan orgaanisen lian
määrää pinnoilla. Mycometer testillä puolestaan saadaan suoraan mitattua
mikrobien määrä.
Esimiehen vastuulla on tarkkailla työympäristön puhtautta
ja puhtaanapidon menetelmiä. Jos puhtauden laatua arvioidessa siinä ilmenee
puutoksia, tulee esimiehen miettiä miten toimintoja voidaan kehittää. Puhtauden
edellytyksenä on aina siistit ja toimintakuntoiset sekä tiloihin sopivat ja
etenkin niihin tarkoitetut siivousvälineet. Vanhoilla ja likaisilla välineillä
ei myöskään tulos ole oletettavasti puhdasta. Menetelmiä kehittäessä tulee
ottaa huomioon tilojen vaadittava puhtaustaso riippuen täysin siitä, millä
alalla toimitaan ja onko eri lioilla terveydellisiä vaikutuksia.
Puhtauspalvelualan tuottajilta ja toimittajilta löytyy
varmasti tieto siitä, millaiset siivousmenetelmät mihinkin tiloihin sopivat ja
millä saadaan paras puhtaustulos aikaan. Näitä toimijoita kannattaa hyödyntää
omaa toimintaa kehittäessä, sillä heillä on asiasta ensikäden tietoa.
Valmistajat myös testaavat ja tutkivat omia tuotteitaan ja kehittävät niitä
äärimmilleen. Näitä tutkimuksia kannattaa seurata ja tarkkailla ja tehdä niistä
myös omia päätelmiä. Jos toisaalta testit tuntuvat riittämättömiltä tai tuotteesta
ei saa irti, voi itsekin resurssien puitteissa testailla eri menetelmien
toimivuutta.
Lähteet
Puhtausala. 2014. Suomen siivoustekninen liitto ry http://www.puhtausala.fi/etusivu
Siivouspalveluiden johtaminen. Eija Reunanen. 2013. Luentomateriaali
Standardi siivouksen teknisestä laadusta uudistettu. 2012. Suomen standardisoimisliitto. http://www.sfs.fi/ajankohtaista/tuoteuutiset/tuoteuutiset_2012/standardi_siivouksen_teknisesta_laadusta_uudistettu.1348.news
Tuotteet. 2014. Orion diagnostica. http://www.oriondiagnostica.fi/tuotteet/
Todella mielenkiintoista luettavaa tilojen puhtaanapitoon liittyen. Suoritetaanko mikrobitestejä myös toimistotiloissa? Kaverini yrityksessä käy ammattitaitoiset siivoajat. Siivousalan toiminnanohjausjärjestelmästä yrityksen on helppo seurata, mitä on siivottu ja milloin. Täytyisi kysyä häneltä onko heillä myös mahdollisuus selvittää toimitilojen puhtauden laatua. https://www.atop.fi/ohjelmistot/atop-siivous/toiminnanohjaus
VastaaPoistaHyviä ajatuksia kyllä toimitilojen siisteyteen liittyen. Etenkin toimitilojen käyttö varmasti vaikuttaa paljon minkälaista likaa kertyy, esimerkiksi keittiö tai metallialan tehdas. Työskentelen itse teollisuuden parissa ja teollisuussiivouksen laatua olen ihastellut usein täällä Helsingissä koska teollisuuden tilat ovat yleensä isot ja laitteet vievät paljon tilaa. Tämä usein asettaa myös haasteita siivoukselle. https://ltqsiivous.fi/palvelut/teollisuus/teollisuussiivous
VastaaPoistaKiitos kirjoituksesta. Mielenkiintoista luettavaa, etenkin tuosta mikrobitestistä. Meillä itseasiassa työpaikalle tuli juuli elektroninen esipuhdistuskone, joka myös mahdollistaa sen että siivousvälineet ovat entistäkin siistimpiä. Sillä on myös vaikutusta meidän toimintaamme ajallisesti, sillä nyt on mahdollista laittaa pesuun moppeja paljon enemmän kuin aikaisemmin.
VastaaPoistahttps://www.wideclean.fi/p/essi-20-pre-cleaner-el-ami
Tärkeää asiaa. Puhtaanapito on ollut kovasti puheena, etenkin pandemian jälkeen. On tärkeää että säännöllinen siivous tehdään. Meidänkin täytyisi löytää joku meidän liiketilaan tekemään porrassiivous. https://www.siivousnorppa.fi/liiketilasiivous
VastaaPoista